Τοποθεσία

  Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό του βορειοδυτικού τμήματος της Χίου. Έχει έκταση 33 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υψόμετρο 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, από την οποία απέχει 2 χιλιόμετρα. Είναι πρωτεύουσα της Β.Δ. Χίου. Η απόστασή της από την πόλη της Χίου είναι 41 χιλιόμετρα.

  H Βολισσός είναι ένα πολύ γραφικό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Αμανή με θέα το Αίγαίο πέλαγος.

  Η αρχιτεκτονική δόμηση του χωριού ακολουθεί το παραδοσιακό νησιώτικο ρυθμό; στενά δρομάκια, σπίτια φτιαγμένα σε σχήμα κύβου με κόκκινη και γκρι πέτρα, με κεραμιδοσκεπές, μικρές βεράντες με κληματαριές και μικροσκοπικές αυλές. Τα δρομάκια του χωριού είναι στενά και τα περισσότερα στρωμένα με βότσαλα της παραλίας. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Βυζαντινό κάστρο. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία, στην κορυφή ενός λόφου και λέγετε ότι κτίστηκε από τον στρατηγό Βελισάριο του Βυζαντίου, ο οποίος όταν τυφλώθηκε εγκαταστάθηκε στη Βολισσό.

  Το κάστρο έχει έξι κυκλικούς πύργους και στο εσωτερικό του υπήρχαν και διάφορα άλλα κτίσματα όπως δεξαμενές και εκκλησίες. Την περίοδο του Βυζαντίου η Βολισσός γνώρισε μεγάλη ακμή. Κτίστηκαν πύργοι και κάστρα που είχαν κυρίως αμυντικό χαρακτήρα. Το χωριό προσέφερε καταφύγιο σε πολλές βασιλικές οικογένειες από την Κωνσταντινούπολη.

  Ανεμόμυλοι και ερείπια κάποιων νερόμυλων καθώς και πολλών βυζαντινών εκκλησιών στολίζουν γύρω από το χωριο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η θρησκευτική παράδοση της Βολισσού, καθώς είναι ο τόπος καταγωγής της Αγίας Μαρκέλλας.

  Το μοναστήρι που φέρει που το όνομά της είναι κτισμένο κοντά σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Έτσι, μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στη μονή με το μπάνιο σας στην ομώνυμη παραλία. Επίσης, κοντά στη Βολισσό βρίσκονται οι παραλίες Λήμνος, Λημνιά, Μαγεμένα, Λευκάθια, Μάναγρος και Λαμψά. Πρόκειται για περιοχή με εύφορα εδάφη.

  Ο κάμπος της Βολισσού είναι ο δεύτερος σε μέγεθος σε όλο το νησί. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τους ελαιώνες του προέρχεται το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής λαδιού του νησιού!

  Η Βολισσός σύμφωνα με μια εκδοχή θεωρείται η ιδιαίτερη πατρίδα του Ομήρου. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο μεγάλος επικός ποιητής είχε επισκεφθεί το χωριό για να διδάξει τα παιδιά του βασιλιά της Χίου. Υπάρχει μια θέση στο χωριό που οι ντόπιοι ονομάζουν «το σπίτι του Ομήρου».

  Οι τουριστικές υποδομές της Βολισσού ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών της περιοχής, στον τομέα της διαμονής, της εστίασης και της διασκέδασης.MHTE: 03/12/K/12/3K/02118/00 Website design and hosting by: Web2
program logo

Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
«Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»